ads

19 October 2009

cerita sekolah tanjung tokong

beberapa tahun yang lalu, kaknab terjumpa dengan kawan sekelas kaknab iaiutu Tan Ee Bian, dia sekelas dengan kaknab dari remove sampai form five. Setahu kaknab dia mengajar di Kelantan, bila jumpa, tanya dia "Ee Bian how are you? you're still teaching in Kelantan?
"no lah, said Ee Bian, "I have come back to penang, n now teaching Sekolah Keb Tanjung Tokong.". dengar dengar saja Tanjung Tokong satu perasaan yang sangat suka, terharu sebab kawan kaknab dah pun mengajar sekolah yang kaknab paling sayang.
kak nab said.
"really Ee Bian, hey you must be a good teacher, because that was my school,"
"hahaha, he laughed, "your schoold mah"
"yes, you dont be so fierce like a tiger,"
suddenly he laughed and laughed, "why, what's so funny?"kaknab asked.
"By coincidence the pupil called me Tan Tiger." Ee Bian said "no lah zainab, Im not that fierce,"

Satu hari lain bebeberapa tahun kemudian terjumpa lagi sekali Tan Ee Bian  dekat rumah kenduri flat tanjungtokong, ex pupil jemput dia.
"Ee Bian are you still teaching tanjung tokong school,'?
"not anymore, Im now teaching Sekolah Batu Feringgi"

Itulah cerita kaknab, kalau dengar saja Sekolah TanjungTokong terlalu suka, kerana dulu kaknab merupakan anak murid kesayangan semua guru guru yang mengajar kaknab dari darjah 1 hingga darjah 6. Sebab tu sekolah itu sentiasa menjadi kebanggaan kaknab. lebih lebih masa kaknab darjah 1A, guru yang mengajar bernama cikgu Sabarudin, entah masih ada kah lah cikgu Sabarudin, teringin sekali kaknab nak berjumpa dengannya. kali terakhir kaknab bertemu dengannya masa tahun 1972, kaknab dalam form 3, Dia bersusah payah dari Ipoh, mai Penang, cari kami murid muridnya, xramai yang dia dapat berjumpa. Guru guru yang lain, cik gu Zaleha, Cik gu Shafiee, Cik gu Ismail Burhan semua sudah kembali. Cik gu Manis, ada juga kaknab berjumpa kalau pi kenduri kat Tanjung Tokong, Cik gu Pawancik Saad, pun kaknab xtahu apa khabar dia, sebab dia tinggal di Air Hitam.

No comments:

Post a Comment