ads

12 October 2009

kueh loyang @ kueh rose

tadi buat kueh loyang. mak oi penat lah berdiri, kejang kaki, tapi xape anak2 dan suamiku suka kueh ni, kaknab punya favourite ni, baru beli acuan dia. acuan yang dulu memang elok lekang. bawa pi rumah mak mertua, terlupa nak bawa balik, nak minta balik segan lah pula memang best acuan tu, yang lagi dua pula bawa pi rumah mak sendiri pun tinggal juga, mak selalu tanya, hang nak ke acuan kueh loyang, cuma kata xpa lah mak pakai lah. yang kaknab baru beli mula mula xlekang langsung ambik masa juga nak tunggu dia lekang, pastu lama lama goreng baru lah dia cantik kueh loyang ku. jom tengok resepinya, Ini ialah resepi original kaknab.

200 gm kelapa mesin  ambil santannya sebanyak 4 cawan
2 cawan gula jangan penuh sangat
2 biji telur
600 gm tepung beras

bancuh tepung campurkan semua bahan bahan di atas sampai tidak berketul dan batter yang xberapa pekat dan xberapa cair. panaskan minyak, letak acuan dalam minyak, biar acuan betul betul panas baru celupkan ke dalam tepung jangan celup sampai tenggelam. goreng hingga kekuningan dan angkat. simpan dalam bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment