ads

25 October 2009

laksa penang

laksa is my favourite dish, kaknab only cook laksa when kaknab can get fresh fish. yesterday went fishing at Tanjung Piandang, sad to say not many fish been caught. on the way back home saw people sell fish at the road side, kaknab bought fauchn's mackerel or ikan kembong called by the local people. suddenly the thought of laksa entered my mind, once I reach home, without hesitation kaknab cut and boil the fish, called by daughter herny to remove the bones, she grumbling and mumbling bla bla because mak cannot wait for tomorrow, after prepared all the ingredients my laksa gravy ready, but no laksa noodle, nevermind can buy tomorrow morning at the market.. Let us look at the recipe.

1 kilo laksa (kaknab beli yang  siap so cuma rendam 5-10 minutes dengan air panas)

untuk kuahnya
1 kilo ikan kembong (boil and remove the bones) blender or can just mash
10-15 cili kering* (kalau xmau pedas kurangkan)
2 batang serai* (*dimesin sekali) ada orang cuma ketuk saja serai, kaknab lebih suka dimesin sekali dengan cabai kering.
1 camca belacan (sebab kaknab punya belacan dah bakar jadi serbuk)
1 cambesar otak udang atau petis kata orang selatan
air (agak2 kuah untuk 5-6 orang saja)
bunga kantan
daun kesom
garam
2 potong nenas (dihiris nipis nipis) xmau boh xape, kaknab suka boh nanti kuah manis natural
3-4 keping asam keping (kalau nak masam boleh boh lebih, kaknab tidak suka masam sangat)

untuk hiasan di atas
daun salad
daun pudina
nenas dipotong nipis
bawang besar
bunga kantan (dipotong kecil)
timun (di potong kecil2 memanjang)
cili apa atau cili merah

dalam periuk masukkan air, masukkan semua bahan2 untuk kuah masak lama hingga berbau harum.
untuk dihidang, tabur bahan2 untuk hiasan. siap satu mangkuk  laksa is  ready to eat


No comments:

Post a Comment