ads

20 January 2013

Lauk kegemaran kita

Kaknab tengah masak kat dapur, sambil berblog, kira pc kaknab sentiasa on lah hehehe. Jom kita sembang lauk lauk kegemaran kita.

Kaknab oghang Penang, dok di Tanjung Tokong, kalau lauk wajib dari kecik2 lagi atas meja mestilah kari, tak kira lah kari ikan apa, tapi dulu kecik2 mana ada duit nak beli ikan mahal2, buat gulai ikan kecik2 lah macam ikan temenum, biji nangka, anak ikan rambai, ikan gelama, ikan otek - sebab ikan ni semua murah. Tahun 60'an Kaknab kecik2 pi market, ikan ni yang selalu kaknab beli. memang dari kecik keje beli ikan sayur keje kaknab lah, sekolah petang, pagi pi market dulu, mak kaknab cakap lah nak masak apa, kaknab pun beli ikut list yang dia bagi, sebab tu dari kecik dah kenai semua jenis ikan, siap boleh cakap hokien lagi. dulu tak main kilo semua dalam kati, jadi kaknab nanti tanya, chi kin ku lui (sekati berapa), selalu kaknab minta 'pua kin" (setengah kati), memang selalu beli setengah kati, tapi kalau nak ikan fresh, ikan yang baru naik, kena pi tunggu tepi laut, tunggu boat balik dalam pukui 11 ke 12 tengahari macam tu, bila boat balik kena randuk air laut nak pi dekat boat, tak boleh tunggu boat naik atas nanti peraih dah tunggu, kira macam sekat tengah jalan, ikan memang murah, main pakai agak2 je, kadang2 ikan temenum tu kadang ikan temenum 20 ekor cuma 1 ringgit . ikan hijau2 dok berlendeiaq lagi, masak kari ikan baru memang lah sedap.

Dah balik market, kena giling rempah pula, mak kaknab dah rendam2 siap2 ketumbar, cabai kerring, dll. giling pula sampai lumat, sebab tak pernah beli rempah kedai, kalau dulu rempah kari ikan yang ada kat penang cuma Alagapas lah. kami panggil cabai gapa, hahahaha orang penang memang malas nak sebuat panjang, Alagapas jadi gapa.

 Selain dari kari ikan. gulai parpu pun selalu mak kaknab buat, orang penang, tak kiralah mami ke melayu ke, memang suka makan gulai parpu, gulai parpu pecah telor, gula parpu ikan bilis dengan meronggai (bunga munggai, buah kelo) udang memang jarang beli lah. phuuuuh sedapnya gulai parpu ni, gulai parpu ni selalu tumis darat, tau dak apa tumis darat, dah masak semua baru tumis minyak dengan bawang, dalam kuali lain, dah garing baru tuang dalam kuah parpu tu, daun kari memang tak boleh miss lah, tapi la ni kalau kaknab masak anak2 kaknab tak pandai makan pula, kalau masak kaknab makan sorang lah depa makan juga tapi sikit2 je, kalau kaknab makan amboi berpalut2 kuahnya, sedapnya.

 Lagi satu favourite kaknab gulai pajeri nanas, amboi kalau masak ni kaknab makan nasi 2-3 pinggan, pajeri kaknab memang kao kao punya. tapi kan walaupun kaknab suka pajeri, kaknab tak berapa suka beli pajeri kat kedai makan nasi campur, sebab depa masak bagi kaknab kureng sedap heheehe. Mak kaknab selalu juga masak gulai nangka, sebab buah nangka, free tak payah beli, ambik kat pokok saja, kadang2 boh bilis, kadang boh udang, cuma masak gulai nangka saja mak kaknab suruh beli udang, sebab kalau xdak udang tak sedap.

 Kaknab ni tekak MPSP (majlis perbandaran Seberang Perai,) Apa pun makan, tak ada benda yang tak lalu, ikan ke, sayur ke, apa2 je lah, bagi kaknab semua sedap hehehe. tu anak2 panggil MPSP. kaknab kalau pi jalan rumah adik beradik ke mana ke, senang orang apa yang orang masak kaknab makan tak kisah tak lalu, Kaknab mancing pun ikan darat, kaknab sorang yang makan, kaknab masak apa pun makan sendiri, yang depa makan ikan darat bila dah buat pekasam, baru makan, macam2 orang kan, yang hidup tak makan yang dah jadi pekasam makan pula hehehe. Itulah serba sedikit tentang lauk pauk dari kecik sampai tua macam ni, panjang pula cerita noooooo.

No comments:

Post a Comment