28 January 2013

siput belitung dengan sayur keladi

Semalam dari rumah anak kaknab Setia Alam, singgah kat Pantai Remis, Selangor, beli siput belitung dengan sayur keladi. Kat situ, siput2 semua fresh2, baru naik semua, memang sedap kalau masak. sayur keladi pula siap dengan ada ubinya, kalau kat BM emmmm asyik dapat batang saja, ubi tak dak langsung. murah pula tu kat sana rm2/- saja. 

 bahan2nya. 
1 kilo siput belitung 
sayur keladi 
6 biji cabai merah 
1 labu bawang besar 
3 ulas bawang putih sedikit bilis (kat sini kaknab guna cube bilis,) 
kalau guna bilis tumbuk lumat sekali dengan cabai dan bawang besar/putih 
santan rm2/ 

Cara-caranya -  Siput di basuh bersihh, potong ekornya dengan plier, keladi di siang, rebus airnya. (kaknab buah air pertama) rebus sekali lagi, dan toskan. dalam periuk masukkan santan, siput dan bahan2 yang ditumbuk. masak hingga mendidih, kemudian masukkan sayur keladi, garam biar di atas api yang perlahan sambil dikacau kerap, hingga masak lemak siput/keladi masak.

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak