10 December 2009

bahulu oh bahulu

bahulu yang dah masak
                                                                         bahulu dalam oven

dulu dulu kalau buat bahulu secara traditional iaitu bakar dengan api atas bawah memang sedap hingga xterkata,  bakar dengan oven moden kaknab xpernah buat lagi, so semalam trylah bakar dengan oven, punya lah troublesome, apa taknya, masuk dulu acuan, bagi panas, keluar kan pula nak bubuh tepung, kemudian masukkan balik, kalau bakar api atas bawah, angkat je yang atas tu bubuh tepung tutup balik, bila dah masak keluarkan pula acuan tu, cungkil bahulu leceh leceh,  kebetulan acuan yang kaknab kenit kenit konon nak bagi cute, punyalah lambat, ni lah bahulu yang dah dibakar tu

bahan bahannya

5 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 cawan gula
2 cawan tepung
essence vanilla
1/4 sudu teh baking powder

caranya - panaskan oven, masukkan acuan kedalam oven supaya panas. pukul telur putih dengan baking powder hingga putih, masukkan kuning telur sibiji demi sebiji, pukul lagi, masukkan gula, pukul lagi hingga naik, campurkan 1 senduk tepung dengan 3 senduk adunan telur tadi kacau hingga rata dan licin masukkan ke dalam acuan jangan penuh. bakar dengan api 210degree c. hingga brown.

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak