ads

17 December 2009

nasi briani penang dan kari ayam kapitan


nasi gambar dekat



hari ni masak special sikit untuk anak2 dan suami, tapi sayang 2 orang anakku jauh sikit sorang kat spetani, sorang lagi kat shah alam, huhuhu xapelah nanti lain kali mak masak lagi naaaa

nasi briani ni lauknya masak ayam kari kapitan




ayam kari kapitan ni lain sikit dari kari ayam biasa, memang sedap. jom kita tengok resepinya


untuk di mesin sekali

15 biji cili merah 
1 cam teh serbuk jintan manis
1 cam teh serbuk jintan putih
1/2 camteh serbuk sajira
1 inci halia
4 batang serai (dipotong nipis)
5-6 biji buah keras (ditumbuk dulu)
5-6 badam (ditumbuk dulu)
10 biji gajus (ditumbuk dulu)
 15 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 biji tomato 


ayam 1 ekor potong ikut suka
2 cawan santan
garam secukup rasa
minyak
4 sekawan (lawang cengkih, kkmanis, buah pelaga)
2 labu bawang besar (dipotong dadu)
sehelai daun pandan
daun pudina
bawang goreng



caranya:.
1) panaskan minyak tumiskan daun pandan, bawang besar, hingga kuning, masukkan penumis  4 sekawan, biar garing dan wangi, masukkan daun pudina
2) masuk rempah2 yang dimesin tadi, masak hingga garing dan wangi, masukkan ayam, kacau selama 10 minit, kemudian masukkan santan,  garam secukup rasa. bila ayam betul2 empuk dan lembut baru angkat.


No comments:

Post a Comment