ads

19 December 2012

asam rebus a.k.a. pindang keli

ada orang panggil pindang, ada orang panggil asam rebus, apa pun panggilannya, rasanya memang serupa. Ikan keli yang suami dapat masa memacing 3 hari yang lalu, sudah pun masuk dalam periuk. pindang keli, memang sedap, rasa masam, masin dan pedas, wangi serai, lengkuas dan bunga kantan, tambah pula ikan keli bendang, isinya yang lembut dan manis. Sejak gila memancing kaknab tak pernah beli lagi ikan keli kat pasar, sebab ikan keli kat pasar banyak yang bela, ikan keli yang pancing, ikan keli bendang, rasa isinya lebih lembut dan sedap, dan tidak hanyir.



Bahan2nya

1 ekor ikan keli di potong empat
3 biji cili merah       )
2 ulas bawang kecil)
sedikit kunyit hidup)
sedikit belacan      ) tumbuk lumat semua bahan ini

3 keping asam gelugor
1 bunga kantan - belah 2
3 batang serai - diketuk
sedikit lengkuas
garam
air - agak2 nak banyak mana kuahnya.

masukkan semua bahan2 di atas kecuali ikan. biar ia mendidih, kemudian masukkan ikan. senang kan.
bila ikan sudah masak boleh lah dihidangkan.

Resepi yang paling mudah in the world.

No comments:

Post a Comment