ads

13 December 2012

Mi Hailam

Gila memasak datang semula, Suami kaknab paling suka kalau kaknab gila memasak  a sebab dia kenyang makan. Amboi timbang berat badan dah 80 kg bang, jangan banyak makan nanti berat lagi. Hari ini, kaknab masak mi haailam, tiba2 teringin nak makan mi hailam masakan sendiri, kadang2 kalau pi makan kat luar, tak rasa macam hailam pun, Kalau nak sedap kena lah belanja lebih sikit, bubuh macam2 sayur, barulah sedap mi hailam ni. Kebetulan anak kaknab yang tinggal di Setia Alam, datang rumah kaknab, anak kaknab ni kononnya diet, tak makan nasi, nak turunkan berat badan, jadi buat mi, kira bonus lah baginya.
sebahagian dari sayur mayur

dah siap untuk dimakan


Mi hailam kaknab

400 gm mi kuning (untuk 3-4  orang makan) siram sekejap dengan air panas, toskan
2 kepak ayam (potong ikut suka, perap dengan 1 camca teh serbuk ;ada seekejap)
3 cambesar sos tiram
1 camca teh serbuk lada 
1 camca teh sos lada
1 camca teh kicap pekat
3-4 senduk air rebusan kepala udang
minyak masak
4 ulas bawang putih cincangkan
1/2 batang karot, potong nipis
1/2 biji capcicum (hijau,merah atau kuning)
1/2 brocoli
3-4 jagung muda
3-4 batang sawi
4-5 biji fish ball
3-4 biji cendawan butang dalam tin
beberapa keping kacang peas
1 cambesar tepung besar, kalau nak pekat lebihkan

cara memasaknya:

panaskan minyak tumiskan bawang putih biar garing, masukkan ayam yang sudah diperap tadi kacau2 hingga agak2 kekuningan, masukkan sos tiram, serbuk lada, sos lada, kicap pekat , kacau sekejap, masukkan air rebusan udang, biar mendidih, masukkan semua sayur2 mayur, masukkan mi, biar ia masak, tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, masukkan ke dalam masakan mi tadi, biar mendidih sekejap, boleh lah angkat dan hidangkan panas2

No comments:

Post a Comment