ads

27 December 2012

gulai ikan tilapia

Ikan tilapia yang kaknab pancing pagi ni, sudah pun masuk dalam periuk, ikan diparit asam didalam mangkuk dalam periuk bertemu juga, hehehe. Tudia, ikan darat kalau buat rempah sendiri lagi sedap, jadi kaknab pun pulun lah, blender rempah sendiri, sebab batu giling tak ada, kalau ada memang giling punya, lagi sedap, dulu2 kalau nak buat gulai memang kena giling, pasal giling kaknab memanglah pakar, tapi zaman dah berubah, masuk blender je, mudah dan cepat, tak berpeluh2 nak makan gulai. Tapi kaknab buat gulai dua versi, satu periuk ikan tilapia, satu periuk lagi ikan kembong, sebab dalam rumah ada yang tak makan ikan darat, huhuhu, kena buat 2 macam lah, sapa tak makan ikan darat bolehlah makan ikan laut, tak lah terkulat2 tengok nasi tak ada kuah kan.


jum kita tengok bahan2 yang kaknab guna untuk membuat rempahnya.

A - bahan2 untuk dikisar halus

3 camcabesar rempah biji
15 biji cili kering
1 camcateh jintan putih
1 camcateh lada hitam
1 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

B
10 ulas bawang kecil - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
minyak masak
garam
3 biji tomato
10 biji bendi
satu mangkuk air asam jawa
air mengikut kuahnya

panaskan minyak, tumiskan bawang kecil dan bawang putih sehingga garing, masukkan bahan A biar ia masak sehingga pecah minyak, masukkan air asam jawa, masak lagi sambil mengacau sehingga kuahnya betul2 pekatnya dan pecah minyak, baru masukkan air, kalau tak mau air, boleh masukkan santan sebagai ganti, tapi kaknab jarang menggunakan santan, garam, bila mendidih baru masukkan bendi, biar sekejap baru masukkan  ikan tilapia, tomato, biar ia mendidih dan ikan masak.

No comments:

Post a Comment