ads

22 December 2012

PULUT WAJIK aka PULUT KACAU punya cerita

Hari ini kaknab buat pulut wajik, beras pulut yang suami beli ada banyak lagi, nak buat ketupat daun palas pun tak dak, jadi buat pulut kacau lah jawabnya tak payah pakai daun, pagi2 lagi pi market beli santan dan gula merah, balik punya lah pulun buat.

Alkisah cerita pulut ni sentiasa di ingatan kaknab, dulu masa kaknab kecik2 tahun 1966, kaknab jual pulut kacau tapi kaknab jaja pulut manis, kaknab junjung dengan talam, pulut manis di buat bulat, satu lima sen.
Satu hari masa menjual pulut tu kaknab terjumpa telur itik atas pasir, nak ambik telur tu, satu talam pulut kacau habis jatuh atas pasir. Balik terus kepada tuan pulut tu, sian dia rugi hari tu, kaknab pun tak dapat upah, sebab semua pulut rosak. semua tinggal kenangan.



1 kilo beras pulut (rendam selama 2 jam - toskan)
kemudian kukus hingga masak.

500 gm santan

500 gm gula melaka)
500 gm gula merah  ) masak dengan 2 cawan air - tapiskan

300 gula pasir (boleh dikurangkan kalau tak mau manis sangat)
daun pandan
1/2 suduteh garam

gula merah yang sudah ditapiskan + gula pasir + santan masak dengan api yang perlahan kacau kerap supaya tidak meruap, hingga ia bertali, masukkan pulut kacau hingga pulut bersalut dengan gula, angkat dan tuang ke dalam loyang. siap untuk dimakan.











No comments:

Post a Comment