30 August 2009

ayam masak merah

hari ni masak ayam masak merah untuk dimakan dengan ketupat nasi


1 ekor ayam  (dipotong 16)
goreng dengan garam dan kunyit

bahan A (di mesin sekali)
10 biji cabai merah
1 cambesar ketumbar (rendam dulu dengan air panas)
1 cam teh jintan manis
1 cam teh jintan putih
1/2 cam teh sajira

=====
bahan B (untuk di mesin sekali)
1 inci halia
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang kecil
3 batang serai

=====
santan
garam
penumis 4 sekawan (lawang, cengkih, kk manis, buah pelaga)
2 camb sos tomato
1 camb madu
2 biji tomato dibelah 4
minyak untuk menumis

panaskan minyak tumiskan penumis 4 sekawan, dan bahan B hingga garing dan wangi, kemudian masukkan bahan A biar ia garing dan naik minyak. masukkan ayam yang telah digoreng tadi, biar mendidih sekejep kemudian masukkan santan, garam. masak hingga ayam betul2 masak dan kuah agak kering sedikit, masukkan tomato. siap.

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak