ads

16 August 2009

pulut sekaya


hari ni kaknab masak pulut sekaya untuk makan petang nanti.
pulut ni adalah kaknab punya favourite since kecik lagi. pulut sekaya dan serimuka xsama, serimuka kita kukus bersama kepalanya, tapi pulut sekaya kita kukus berasingan kalau nak makan letak je sekaya di atasnya, macam dalam gambar. inilah resepi kalau nak cuba

3 cawan beras pulut direndam selama 2 jam.
1/2 cawan santan pekat
garam sedikit

untuk sekaya


3 biji telor
1 cawan santan
3/4 cawan gula
1/2 cawan air daun pandan

kukus pulut hingga masak. angkat dan gaulkan dengan santan pekat. kemudian kukus semula sekejap je selama 5 minute atau 10 minute supaya santan masak dan pulut boleh tahan lama sikit.

telur santan gula dan air daun pandan diblender sekali. kemudian masukkan kedalam bekas dan kukus. bila dah masak cedok dan letak atas pulut semasa nak makan.

No comments:

Post a Comment