salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
04 August 2009
kek chiffon
lepas jahit baju lebih kurang pukul 1.30 pagi kaknab buat kek chiffon. buka blog matgebu ambik resepi terus buat, amboi jadi gebu. nilah first time kaknab buat kek chiffon jadi. terima kasih mat gebu. maka kaknab pun kejutkan suami pukul 3.15 pagi bangun makan kek kaknab. husband kata niaya betui, kalau jadi susah juga kejut dia tengah pagi suruh makan, kalau xjadi pun susah juga, dok termenung kat dapoq awat lah kek aku xjadi ni. kah kah kah kah.
ni lah resepinya.
BAHAN A
1 3/4 TEPUNG KEK NAIK SENDIRI
1/4 CAWAN GULA
6 BIJI TELUR KUNING GRADE A
1/4 CAWAN MINYAK JAGUNG
1/4 CAWAN SANTAN PEKAT (KAKNAB GUNA SANTAN, DALAM RESEPI MAT GEBU XDAK, NI KAKNAB YANG PANDAI2 TAMBAH. HIHIHIHI
2 CAMCA SERBUK KOKO
BAHAN B
6 BIJI TELUR PUTIH GRADE A
3/4 CAWAN GULA
1 CAMCA TEH CREAM OF TARTAR
CARA-CARANYADARI BAHAN A, PUKUL TELUR KUNING,GULA, MINYAK JAGUNG DAN SANTAN, BILA SEMUA DAH HANCUR DAN SEBATI, GAULKAN TEPUNG YANG SUDAH DICAMPUR SERBUK KOKO DAN SUDAH DIAYAK. KACAU SAMPAI ADUNAN INI SEBATI, KETEPIKAN.
BAHAN B - PUKUL TELUR PUTIH SAMPAI KEMBANG, MASUKKAN GULA, PUKUL DAN CREAM OF TARTAR PUKUL LAGI HINGGA THE MIXTURE XBOLEH JATUH APABILA DITUNGGANG, KIRA VERY LIGHT AND FLUFFY LAH TU. KEMUDIAN CAMPURKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE ADUNAN BAHAN A TADI SAMPAI KACAU SAMPAI SEBATI. KEMUDIAN BAKAR DENGAN OVEN 180 DEGREE C. BAKAR SELAMA 45 MINUTE.
MASAKLAH KEK KU TEPAT PUKUL 3.00 PAGI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
No comments:
Post a Comment