petang tadi kaknab dah masak udang berlado dari resepi blog mat gebu. memang sedap. tenQ mat. ni gambar dan resepinya.
500 gm udang sederhana besar
bawang besar 2 labu (dihiris bulat)
kacang panjang 7 batang (dipotong anggaran 1 inci)
santan pekat 1 cawan
garam
2 batang serai diketuk
6 bii belimbing buluh
minyak untuk menumis
bahan untuk dikisar
cabai kering 15 biji
bawang kecil 6-8 ulas
bawang putih
hali 1 inci
lengkuas 1 inci
udang kering 50 gm
cara-caranya.
panaskan minyak tumis serai, bawang besar hingga garing, masukkan bahan kisar tadi masak hingga wangi, kemudian masukka kacang panjang, bila sudah agak masak masukkan santan, kemudian masukkan udang, biar ia masak baru masukkan belimbing buluh. biar kuah agak pekat sedikit baru diangkat, siap untuk dihidang.
500 gm udang sederhana besar
bawang besar 2 labu (dihiris bulat)
kacang panjang 7 batang (dipotong anggaran 1 inci)
santan pekat 1 cawan
garam
2 batang serai diketuk
6 bii belimbing buluh
minyak untuk menumis
bahan untuk dikisar
cabai kering 15 biji
bawang kecil 6-8 ulas
bawang putih
hali 1 inci
lengkuas 1 inci
udang kering 50 gm
cara-caranya.
panaskan minyak tumis serai, bawang besar hingga garing, masukkan bahan kisar tadi masak hingga wangi, kemudian masukka kacang panjang, bila sudah agak masak masukkan santan, kemudian masukkan udang, biar ia masak baru masukkan belimbing buluh. biar kuah agak pekat sedikit baru diangkat, siap untuk dihidang.
fuh tgk pun dah terliur ni!
ReplyDelete