11 August 2009

dalca penang


1/2 kilo daging tetel (daging cincang dengan lemak)
300 gm tulang
2 bungkus rempah kari daging
2 cawan santan cair
50 sen kacang dhall

penumis 4 sekawan
1 camteh jintan putih
1 camteh kas kas

2 biji terung bulat
1 biji carrot
2 biji kentang
2 biji tomato
4 biji cili hijau


untuk di tumbuk

4 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
1 inci halia.

daging direbus bersama kacang dhall, ketepikan airnya pun diambil.
panaskan minyak tumiskan bahan yang ditumbuk, 4 sekawan tumis hingga garing dan wangi, masukkan serbuk jintan putih, kaskas, rempah kari, bila dah garing dan naik bau, masukkan daging dan dhall dengan airnya sekali. masukkan santan biar ia mendidih, masukkan kentang, carrot, biar kentang dan carrot sedikit lembut baru masukkan terung dan tomato, garam, masak hingga semua betul2 empuk.

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak